Sasvim nove ideje za novu godinu

 

 

Dekorisanje enterijera za novogodišnje i božićne praznike predstavlja radostan trenutak,  poseban porodični ritual u kome učestvuju svi ukućani, od najmlađih do najstarijih. Ukrašavanje jelke, kačenje svetlećih lampica na  prozore, pravljanje ikebana su neki od tradicionalnih načina ukrašavanja i oni se ponavljaju iz godine u godinu. Ali, pre nego što izvadite svoje stare novogodišnje ukrase iz kutije, poslušajte nekoliko naših saveta kako da na drugačiji, nov i zabavniji  način ulepšate svoj dom za novogodišnje praznike. Nudimo vam ideje za  romantičnu, minimalističku, ekološku ili rustičnu novogodišnju i božićnu dekoraciju za vaš enterijer

 

 

    Ako su vam dosadili tradicionalni ukrasi i boje koje se koriste pri prazničnoj dekoraciji, pokušajte da osmislite drugačiji koncept za svoj stan, a inspiraciju možete potražiti u prirodi i zimskom pejzažu. Ipak, složićete se da gradski zimski pejzaž i nije baš inspirativan, zato zamislite ili se setite nekog lepog prizora sa zimovanja.

 

Zamislite čarobni zimski pejzaž iz ruske bajke. Boje koje dominiraju u tom ruskom izmišljenom svetu su bela, malo zelene, braon i plava. Prenesite svoju bajkovitu atmosferu i svežinu u svoj  dom. Pridržavajte se ovih boja kada krenete da razmišljate o novim idejama za dekorisanje. Bela jelka izgledaće čarobno u vašoj dnevnoj sobi, uneće malo romantike i elegancije iz tog zimskog pejzaža. Takvu jelku ne treba previše gušiti raznim ukrasima, opredelite se za dve ili tri boje, recimo srebrnu, tamno plavu i tirkiznu. Ako imate bele zidove i belu garnituru za sedenje, ova jelka će se sjajno uklopiti u vaš enterijer i cela soba ce odisati prozračnošću. Dodajte još svetlucavih detalja,  srebrni svećnjak, figuricu irvasa ili neki drugi praznični simbol. Staklo i kristal  svojom bojom i teksturom podsećaju na led, pa  ćete korišćenjem ovih materijala  upotpuniti sliku o zimskoj idili koju želimo da prenesemo.

 

 

Bakin čarobni vez

 

Uzmite nekoliko šišarki iz parka, obijite ih srebrnim sprejem i stavite ih u providnu staklenu vazu. Prelamanje svetlosti kroz staklo i srebrni odsjaj stvoriće zanimljiv svečani detalj. Ponovite ovo i umesto jedne, stavite tri vaze različitih veličina, i utisak će biti još efikasniji, a vi ćete uživati u svom kreativnom radu i jedinstvenoj dekoraciji. Pored toga, ovo može biti idealna  prilika da iskoristite proizvode domaće radinosti, koje inače i ne volite da stavljate, ali oni će se savršeno uklopiti u sofisticiranu belu dekoraciju. Bakin heklani stolnjak, beli heklani jastučići, ili heklani prekrivač za krevet, svojom strukturom i delikatnim radom sa geometrijskim oblicima koji se ponavljaju, neodoljivo podsećaju na strukturu pahulje snega.

 

Neki dizajneri su u starinskom zanatu vezenja  pronašli inspiraciju za kreiranje novogodišnjih ukrasa za jelku. Mešavina moderno-reomantičnog  i tadicionalnog, ali u istoj dominirajućoj boji, ulepšaće vašu elegantnu belu dnevnu sobu i pružiće joj svetlost i čaroliju koja ona nosi.

Nije potrebno mnogo truda da biste postigli odgovarajući efekat, ponekad puno šljaštećih ukrasa, uvođenje mnoštvo različitih boja može da deluje umarajuće. Zimzelenim venčićima i trkama odmorite oči  i prostoriju, a njih ukrasite samo svetlećim lampicama u jednoj boji, izgledaće fantastično. Tirkizna ili ljubičasta boja, umereno akcentovana, u dekoraciji mogu obogatiti kompletni enterijer.

 

 

Slamnati Božić

 

Ako u vašem enterijeru kao materijal preovladava drvo i tople boje, onda se potpuno možete okrenuti tradiciji i rustici, ali na jednom višem nivou. Sada ćemo zamisliti drugu sliku koju ćemo koristiti kao inspiraciju za božićnu, odnosno rustičnu novogodišnju dekoraciju. Pećina i u njoj jasle , presveta Bogorodica sa Josifom i mladim Isusom. Pastiri, jagnjići, anđeli, sjajna zvezda... Božić je praznik sa najviše narodnih verovanja i običaja. Kroz materijale i boje ovi dragi običaji neka se reflektuju i u dekoraciji. Pa tako, pored obaveznog badnjaka, treba da ispoštujemo i  običaj posipanja poda slamom, tako da se vaš dom  pretvara  u vitlejemsku pećinu u kojoj se rodio Hristos. Slama savršeno dočarava duh Božića i treba je ponoviti i to ne samo na podu, već i kao materijal za ikebane ili u obliku rukoveta slame koji su dekoracija sami za sebe, odlično će ukrasiti i vašu trpezu. Sveće su neizostavne, svojom svetlošću prave toplu svečanu atmosferu.

 

Imitacija bele ovčije vune će se slagati, simbolički i estetski uz ovaj rustični enterijer, pa zato možete nabaviti ovakave jastučiće ili prekrivač koji su jako udobni i koji će vas pored svega dobro zagrejati hladnih zimskih večeri. Fugurice anđela od drveta ili papira  lepo će se složiti uz ostale drvene, vunene i slamene detalje i podsetiće vas na bezbrižno detinjstvo.

U ovakvom vedrom enteijeru, punom uspomena, osetićete se ušuškano, dok  iz tople sobe posmatrate kako pada sneg napolju. Pomislite na Novu godinu i Božić. Zamislte idealnu sliku koja dočarava sve ono što je vama bitno kada su u pitanju ovi praznici. Tako inspirisani, prenesite svoju viziju u delo i u svoj dom. Pustite mašti na volju, budite drugačiji.

 

 

Prijateljstvo sa prirodom

 

Različite moderne, stilizovane jelke  se savršeno uklapaju u minimalističke enterijere. Dakle, zaboravite na uništavanje drveća, veštačke varijante jelke mogu da izgledaju magično, a da pritom odbrane bespotrebno uništenje pravog drveta. To mogu  biti sveće aranžirane tako da poprimaju oblik jelke, ili još stilizovanije dvodimenzionalne jelke od kartona, koje, pored toga što su jako simpatnične i adekvatno zamenjuju jelku, ekološki su prihvatljive, jer su pravljene od recikliranog kartona. Ovakve jelke možete i sami napraviti  od kartona, koji ćete obojiti u belu, srebrnu, zlatnu ili neku drugu boju koju ste odabrali za vaš praznični enterjer.  Na kartonu, zatim, možete da urežete geometrijske šare, koje liče na pahulje snega i novogodišnje ukrase.  

 

Sa nekim tradicijama treba raskidati ukoliko su one loše po vas i okolinu. Mnogi savesni dizajneri su se potrudili da osmisle načine kako da zadržimo lepe običaje, a da oni ipak budu i prijateljski nastrojeni prema prirodi i njenim resursima. Sve više se koriste žive jelke koje se kupuju u saksijama, zatim svetleće led lampe umesto onih sa užarenim vlaknom, jer troše 90% manje energije. Sa ekološki ukrašenom jelkom započnite Novu godinu novim pametnim i savesnim odlukama. Tradiciju negujte i dozvolite joj da vas uvek iznova inspiriše, a neke loše navike menjajte u koraku sa novim vemenima i prilikama.

 

Kliknite ovde za povratak na naslovnu stranu !!!

Autor: Aleksandra Janković

gde je sve počelo
vaši novi prijatelji
oglasite se
za poneti
pronađite nas

U FOKUSU  PRIČA SE DA  KULTURA  UMETNOST  FOTOGRAFIJA  FILM  POZORIŠTE  KNJIŽEVNOST  MUZIKA  ARHITEKTURA  DIZAJN  ENTERIJER  TERAPIJA STANOVANJA  MODA  STRIP  HIGIJENA UMA  RIZNICA  STIL  AUTO  ASTRO  KREATIVNI DNEVNIK