Kliknite ovde za povratak na naslovnu stranu !!!
gde je sve počelo
vaši novi prijatelji
oglasite se
za poneti
pronađite nas

U FOKUSU  PRIČA SE DA  KULTURA  UMETNOST  FOTOGRAFIJA  FILM  POZORIŠTE  KNJIŽEVNOST  MUZIKA  ARHITEKTURA  DIZAJN  ENTERIJER  TERAPIJA STANOVANJA  MODA  STRIP  HIGIJENA UMA  RIZNICA  STIL  AUTO  ASTRO  KREATIVNI DNEVNIK

Yin u oazi mira i intime

 

 

U spavaćoj sobi treba da odmorimo duh i telo, da napunimo baterije i takvi da se spremimo za nove uspehe i mudrosti. Feng shui filozofija sadrži tajni recept za postizanje ove harmonije, koji se primenjuje prvo upravo u spavaćoj sobi

 

 

    Yang u spavaćoj sobi nije poželjno aktivirati, jer predmeti koji stimulišu oči i um ometaju željeni mir. Stoga, pothitno izbacite televizor i računar iz svoje spavaće sobe i aktivirajte yin, koji će obezbediti harmoniju i slobodno proticanje energije.

Spavaća soba treba biti nameštena minimalistički, bez suvišnih predmeta, jer oni ometaju ravnotežu u prostoriji. Idealno bi bilo da ovaj prostor bude mali i zaokružen, da preovlađuju pastelne boje i da se u njemu osećate potpuno relaksirano i prijatno.

 

 

Pozicija

 

U idealnom slučaju, spavaća soba treba biti pozicionirana što dalje od ulaznih vrata. Isto tako, nepovoljan položaj je u neposrednoj blizini kupatila (preko puta, pored, ispod ili iznad), jer se tamo sakuplja prljava energija koja iscrpljuje zdrav chi. Ukoliko se ipak nalazi u blizini, vrata kupatila treba uvek držati zatvorena, a poželjno je i da se postavi ogledalo na unutrašnju stranu vrata od kupatila, kako bi se nepoželjna energija reflektovala nazad unutra.

Položaj prozora je takođe bitan. Chi, po pravilu, treba da struji od vrata prema prozorima. Stoga izbegavajte smeštanje kreveta na liniju strujanja, jer se smatra da to izaziva nervozu, nemiran san, pa i bolest. Ukoliko je krevet postavljen u liniji sa vratima, obesite kristale između kreveta i vrata. Idelana pozicija za krevet je, prema tome, dijagonalno od ulaza u sobu, udaljen od vrata, ali tako da dobro vidite ulaz u sobuu, jer to daje osećaj sigurnosti.

 

 

Boje koje smiruju

 

Dakle, pastelna boja zidova, nameštaja i posteljine je idealna za ovu prostoriiju, bez obzira u kojem sektoru se nalazila. Recimo, za spavaću sobu u severnom sektoru doma se preporučuje bela, svetlo plava i lila. Za severoistočni, centralni, južni i jugozapadni sektor odgovarajuće su  tople zemljane boje. Dok sobe na istoku i jugoistoku treba obojiti u svetlo plavo ili svetlo zeleno. Spavaća soba smeštena u južnom sektoru treba da bude obojena u svetlo zelenu i roze boju. Soba obojena prema ovim savetima pruža skladan i miran boravak u njoj. Međutim, parovi treba da razmišljaju o aktiviranju i ljubavnog sektora u ovoj prostoriji. Crvena boja posteljine će svakako doprineti pojačavanju ljubavnog sektora. Od izuzetne važnosti je i ispravna pozicija bračnog kreveta. Za to je potrebno poznavati svoj i partnerov gua broj  i povoljne i nepovoljne pravce (o čemu smo pisali u prethodnim izdanjima). Krevet je potrebno postaviti tako da uzglavlje bude okrenuto prema povoljnom pravcu.

Sledeća stvar koju treba da podesite jeste da aktivirate jugozapadni sektor svoje spavaće sobe. Kada odredite kompasom koji je to deo sobe, u njega postavite stolić ili policu na kojoj će dominirati bež boja. To možete učiniti tako što ćete ga obojiti ili prekriti platnom u toj boji. Na taj stočić možete postaviti fotografiju ili sliku na kojoj ste sa partnerom,  po mogućstvu nasmejani i zagrljeni. Taj momenat simboliše jedinstvo i zadovoljstvo.

 

 

Simetričan sklad

 

Krevet treba da ima uzglavlje, preporučuje feng shui. Uzglavlje treba da bude puno, a u slučaju da je šuplje, onda se preporučuje postavljanje jastuka ili neku vrstu presvlake preko njega. Uzglavlje takođe treba da bude naslonjeno na najčvršći zid u sobi. Idealan materijal za krevet je drvo, a metal treba da se izbegava ili da se svede na minimum. Vodeni krevet nije poželjan prema feng shui razmišljanju. Treba znati i to da je bračni krevet simbol veze, stoga ne štedite na dobrom i udobnom krevetu, zamenite stari ukoliko je dotrajao, jer na taj način negujete i čuvate vaš odnos. Nikako se ne preporučuju police ili drugi elementi iznad  i pored glave, jer oni „pritiskaju“ osobu dok spava i energija slobodno ne protiče.

 

 

Ogledalo se ne preporučuje u spavaćoj sobi, jer remeti san

 

Simetrija je izuzetno bitna u spavaćoj sobi. Predmeti u paru simbolišu skladan odnos među partnerima. Ukoliko uz krevet postavljate noćne stočiće, oni trebaju da budu isti. Treba voditi raćuna o tome da se lampice za čitanje postave na te stočinje, dakle sa strane, a ne iznad glave. Lampice takođe treba da izgledaju jednako. Vodite računa da krevet ima tri slobodne strane. Ako je krevet smešten u ugao sobe, jedna osoba u njemu ima slobodan protok energije, dok je druga pritisnuta uz zid. To se nikako ne savetuje i utiče veoma loše na harmoniju u vezi.

Ogledalo se ne preporučuje u spavaćoj sobi, jer remeti san. Naročito ukoliko reflektuje krevet, jer na taj način oduzima energiju za vreme sna. Ukoliko ipak želite ogledalo u sobi za odmor, prekrijte ga nečim za vreme odmora i sna, kako biste izbegli iscrpljivanje energije. Biljkama takođe nije mesto u spavaćoj sobi. Bilo da su žive, veštačke, u vidu slike ili uzorka na posteljini, biljke treba izbaciti iz ove prostorije, jer u spavaćoj sobi, one simbolišu neveru i prisustvo treće osobe. Unose se u ovu prostoriju jedino ako je neko bolestan, i to u istočni sektor zdravlja.

Autor: Olga Žarković

Terapija stanovanjaHABITAT THERAPY